Sklenice na klíčení – vydatný pomocník při doplňování vitamínu C

Zdravý zdroj vitamínu C v zimě

Vitamín C můžete do organismu doplnit různou formou, ale ta nejlepší je vždy přirozený způsob. Na trhu existují tisíce potravinových doplňků, tak není problém zakoupit například lisované tablety s výtažkem z plodů šípku, anebo syntetickou kyselinu askorbovou. Vitamíny však působí v těle tzv. synergicky – v ideální formě vždy s dalšími látkami, jako jsou enzymy, další vitamíny a některé chemické organické sloučeniny, které nebyly dosud ani řádně popsány a prozkoumány. Například v jablku jich objevíte http://casopis.headliner.cz/search/2017-1/18381/ více než dvě stě. Je zkrátka rozdíl dopovat se tabletkami a sníst čerstvý pomeranč nebo banán.zeleninový salát s naklíčenou řeřichou
S ovocnými zdroji vitamínu C to však může být ošidné vzhledem k jejich původu. Exotické ovoce může být chemicky ošetřeno, aby zvládlo dlouhodobý transport, může být sklízeno nedozrálé, anebo napadeno zárodky plísní či hniloby. Můžete to však provést podobně, jako naši předkové v zimním období, ti krouhali a nakládali zelí, které kysalo a bylo zdrojem vitamínu C přes celou zimu.
Kromě kysaného zelí si můžete vypomáhat i klíčením semínek. Ta jsou doslova pro každého strávníka vitamínovou bombou a můžete je tomuto procesu nechat podrobit celoročně. Máte tak záruku čerstvé sklizně a klíčky vydrží i bez újmy na obsahu látek dva až čtyři dny v chladničce. Jestliže si opatříte semínka z dobrého zdroje (chemicky neošetřená a pokud možno v BIO kvalitě), uděláte pro své zdraví další prospěšný počin.chléb s pomazánkou a naklíčenou řeřichou

V čem semínka klíčit

V podstatě v čemkoli, teoreticky lze využít i obyčejnou plastovou láhev od minerálky, ale mějte na paměti, že je to obyčejný polyetylen určený pro jednorázové využití, a že časem může uvolňovat nežádoucí látky (acetaldehyd, těžký kov antimon, některé druhy bakterií a další). Vhodné je tedy jít cestou osvědčené klasiky sklenic na klíčení anebo keramických misek. Výhodou speciálních sklenic je víčko ve formě síťky a šikmý odkapávací stojánek, což velmi celý proces usnadňuje. Semínka stačí pouze pravidelně proplachovat vodou a další průběh klíčení si již sklenice řídí samy. Nedochází tak k plesnivění nebo k vysychání obsahu nádoby a za několik dnů se již můžete těšit z čerstvých semínek s dlouhými klíčky.