Pickles aneb rychlokvašená zelenina

Archeologické nálezy ukazují, že fermentované potraviny znali naši předkové už před 1,5 milionem let. Přispívají k obranyschopnosti organismus a vyrovnané střevní mikroflóře. Nerovnováha dobrých a špatných bakterií může poškodit výstelku ve vašich střevech a vést k obtížím s trávením, ale může také zapříčinit rozvoj zánětu a zdravotních problémů, jako je ekzém, alergie a autoimunitní onemocnění.Bílé zelí.jpg
 
Kvašení je jedním z nejlepších a nezdravějších způsobů, jak zpracovat a uchovat zeleninu přes zimu se všemi jejími výhodami, a dokonce obsah jejich živin ještě zvýšit. Na pickles můžete použít jakoukoliv zeleninu, ideálně spíš tvrdší. Ve směsi by měl být alespoň jeden druh brukvovitý, který obsahuje bakterie potřebné pro kvašení. Zelí krouhejte na úzké proužky, mrkev nastrouhejte a cuketu nakrájejte na tenká kolečka. Takto upravenou zeleninu vložte do velké mísy. Aby dobře pustila šťávu, je potřeba k ní přidat sůl, ideálně mořskou. Na 1 kg vsypte 10 g soli a přidejte koření podle chuti (kmín, kopr, tymián). Nechte 20 minut odležet a pak směs promačkejte rukama. Postupně ji pěchujte do čisté zavařovací sklenice. Měla pustit co nejvíce šťávy a ve výsledku by měla být úplně ponořená bez přístupu vzduchu. Takto stlačenou a ponořenou zeleninu zatižte sklenicí vody a nechte kvasit při pokojové teplotě 4 dny. Dejte pozor, aby se na povrchu neobjevila plíseň. Hotové pickles uchovávejte v uzavíratelné sklenici v lednici a dbejte na to, aby bylo stále ponořené ve vodě. Chlad v lednici zastaví kvašení a pickles tam může vydržet i půl roku.Fermentované zelí.jpg
 
Takto upravená zelenina obsahuje vysoké množství vitaminů a probiotik, proto ho dávkujte postupně, aby si vaše trávení na něj pozvolna zvyklo. Během zimy se doporučuje přidávat lžíci pickles ke každému hlavnímu jídlu. Je to nejjednodušší a nejlevnější způsob, jak posílit váš imunitní systém. Od dvou let ho lze podávat i dětem. Pod pojmem „kvašák“ najdete na internetu vhodnou nádobu na kvašení. Vystačit se však dá i s obyčejnými zavařovacími sklenicemi, které najdete doma.